Biografie

“Wat een waanzinnig mooie stem, mooi vol in het middengebied en helemaal strak in het hoog. Zij zingt met een helderheid die mij verbaasde. Waarom kende ik haar niet, onder welke steen heeft zij gelegen”

“Elrieke speelde ooit in de woonkamer van BLOFs oude manager Frank van der Meijden die niet  kon geloven wat hij hoorde: “Waarom hebben we niet eerder van haar gehoord!” 

Als oudste kind van psychiatrisch verpleegkundige en gepassioneerd zakenman groeit Elrieke op in het centrum van Nederland. Qua muziek is Elrieke er vroeg bij: zij zingt voordat zij kan praten, swingt en zingt mee met de radio, volgt blok- en dwarsfluitlessen Elrieke - foto cdboekje2en voert eindeloos veel playback shows op in huiselijke kring al dan niet met publiek. Elrieke doet niets liever dan dat!

Desondanks zal het jaren duren voordat zij daadwerkelijk haar weg in de muziek verder zal vervolgen.  De impact van de verhuizing naar het zuiden van het land op haar 12e is dermate dat de muziek uit haar leven verdwijnt. Ze trekt zich terug in zichzelf en op haar kamer, luistert nog wel naar muziek en begint met schrijven.

De desolaatheid van de puberteit blijkt tegelijkertijd ook een andere kant te hebben. Elrieke raakt gefascineerd in mensen en in wat hen beweegt. Zij wil mensen helpen, het verschil maken! Elrieke gaat Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeren en vindt na haar studie een baan als maatschappelijk werker, waarin zij jaren zou werken.

Halverwege de 20 lijkt Elrieke’s leven gesetteld, maar niets blijkt minder waar. De onrust in haarzelf neemt steeds meer de overhand. Een langdurige relatie wordt verbroken en de zoektocht naar wat zij werkelijk wil, is in volle gang. Na het meedraaien in een toneelproductie, weet Elrieke wat zij wil: zingen!  En ook de piano doet zijn intreden. Elrieke gaat (groep-)zanglessen volgen alwaar zij pianist Jeroen Mathijssen ontmoet en enige tijd later vormen zij samen met andere muzikanten de band A Woman’s Voice en spelen zij tijdens het Bossche Jazz in Duketown.

Het is echter pas in 2005, nadat zij folksinger-gitarist Leopold ‘Poldy’ Geldtmeijer ontmoet bij het open podium in Waalwijk, dat zij zich met paardensprongen in de muziek ontwikkelt. Elrieke maakt haar inhaalslag; er bestaat niets anders meer dan muziek! Naast de piano begint zij met het bespelen van de gitaar en het schrijven van liedjes. Daarnaast treedt zij veel op in wisselende samenstellingen, maar merendeels met Leopold.

Tijdens een buitenconcert van Magna Carta op een mooie zomeravond in 2008 wordt Elrieke opgemerkt door Magna Carta en het is de start van een samenwerking met Linda Simpson.

Later dat jaar lonkt de grote sprong en Elrieke stort zij zichzelf op de volgende stap van haar muzikale avontuur. Ze neemt ontslag bij het maatschappelijk werk in Breda en verhuist naar een ander deel van het land om in alle rust te werken aan haar muziek carrière.

Samen met Linda Simpson en ‘honorary sister’  Leopold vormt zij Sisters in Song en toeren zij in 2010/2011/2012 zowel in Nederland als Engeland en maken zij diverse opnames met o.a. Paul Burgess (10CC, Joan Armatrading), Jonathan Barrett, Andy Tillison.

In 2013 maakt Elrieke samen met Leopold en sound engineer Willem Bart Huart speciaal ter gelegenheid van hun aankomende tour door Engeland de EP ‘A Touch Of The Dutch’.  Twee maanden lang spelen Elrieke en Leopold van Noord tot Zuid Engeland en gaan o.a. naar huis met een award nominatie tijdens de Buxton Fringe en een staande ovatie bij R&B Festival Colne waar zij ‘the pleasant change’ van het Blues festival’ genoemd worden.

Tevens maakt Elrieke dat jaar haar EP ‘Key To My Heart’. Samen met Songanalytic’s Henri Meijer, produceren zij Key to My Heart, waaraan tevens drummer Juan van Emmerloot (Stef Burns, Snowy White e.a.) en sound engineer Don Willard (Beach Boys, Ron Wood e.a.) meewerken. Huub Reijnders verzorgt een extra digitale mix van For A Little While en Frans Hendriks verzorgt de master. De EP komt uit in juli 2014 en ontvangt een lovende recensie van Wereldmuziek.

Elrieke’s veelzijdigheid blijkt niet alleen uit haar repertoire: folk songs, americana, singer-songwriter songs, blues, 60’s, 70’s, eigen werk (zowel ballads als opzwepend).  Klein, zacht, teder, ingetogen , maar ook fel, opzwepend, gepassioneerd.

Het blijkt daarnaast ook uit de diversiteit van dingen die zij doet, nadat in 2013 de liefde voor haar medemens ook weer begint te kriebelen. Elrieke start met Lamento, Live Muziek bij Afscheid en Verlies, waar zij menig uitvaart en herdenking begeleid met de mooiste liedjes.  Dit alles nadat zij gevraagd was op de uitvaart van een fan ‘Final Journey Home’ te zingen en spelen. Hierin vindt zij de brug tussen hulpverlening en muziek. Ook start Elrieke met het geven van gitaar- en songwriting-lessen en het muzikaal coachen van mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Begin 2014 omarmt Elrieke de liefde en later dat jaar gaat zij weer parttime aan de slag als maatschappelijk werker, na opnieuw een tour in Engeland gedaan te hebben en een overvolle agenda aan optredens in Nederland en coaching/workshops. Het kan niet op!

Helaas slaat begin 2015 ook het noodlot toe. Leopold krijgt jicht in zijn handen, waardoor hij geruime tijd helemaal niet kan spelen. Elrieke en Leopold hielden altijd al rekening met de dag dat zij haar leermeester en maatje los moest laten, maar wanneer het dan daadwerkelijk zover is….En het is daarna dan ook een beetje stil.

Vanaf mei 2015 begint er weer wat leven te komen. Hier en daar een optreden en achter de schermen werkt Elrieke gestaag door aan een nieuw bestaan in de muziek. Haar werk in de hulpverlening zorgt voor de basis. Daarnaast zet zij een songwriting workshop op.

In juli 2015 staat Elrieke voor het eerst sinds jaren weer alleen op het podium Art Carnivale en in november 2015 zal zij spelen, daar waar haar muziekroots liggen, in Waalwijk. Gelukkig ook weer een aantal keren met Leopold, maar de weg naar zelfstandigheid is ingegaan.

Er liggen diverse plannen voor eind 2015 en 2016. Een muzikale ontmoeting in Zeeland zorgt voor de nodige inspiratie wat zijn vervolg zal gaan krijgen in 2016, als mede een project met haar broer Dirk. De plannen voor een nieuwe EP liggen er en in 2016 gaat Elrieke weer naar Engeland. Alles is weer volop in beweging!

Stay in Tune met Elrieke!